Monday, February 28, 2005

Vicenza

Zaterdag ben ik naar Vicenza geweest met Christine en een Spaans meisje. Het was een uurtje met de trein en eindelijk kwamen we weer eens in een normale stad (dwz met auto's en fietsen). Vicenza behoort tot de dure steden hier in de streek. Er staan enkele hele mooie palazzi, maar jammer genoeg waren enkele dingen gesloten wegens restauratie. Het was er heel rustig en het was echt eens leuk om buiten Venetie te komen. We hebben ook een hele dag Italiaans gesproken want die spaanse kan geen engels en ik geen spaans.
Morgen verhuis ik dus naar een andere kamer en ik hoop echt dat de andere mensen op het appartement tof zijn. Die peda was niet superslecht hoor, maar ik voelde me er niet zo goed. En ik ben echt niet gewend aan allerlei regeltjes die soms ook nog superstom zijn (Na het gebruiken van de wasmachine mag je de droogkast gebruiken, maar dat is in shiften. Als je de shift van de wasmachine hebt tot 22.30 volgt daarop die van de droogkast om 8u de volgende dag...).
Deze middag ga ik eindelijk eens spreken met een prof over mijn thesis. Eerst ging ik dat al vorige week doen, maar toen heeft ze onze afspraak afgezegd. Ik hoop alleen dat ze hier genoeg materiaal hebben zodat ik bij mijn onderwerp kan blijven.
Ik denk trouwens dat ik volgend jaar naar hier ga komen om af te studeren (als mijn thesis af is tenminste), want dat lijkt me hier heel leuk. In Venetie kan je ook op dit moment afstuderen en ik zie er dan ook iedere dag lopen. Je kunt het een beetje vergelijken met onze doop denk ik, maar toch is het anders. De 'laureata' krijgt een krans rond zijn nek, moet soms andere kleren aandoen en trekt dan met familie (ook met grootouders erbij) en vrienden door de stad. En dan moet die persoon vanalles doen en er wordt gezongen en zo. Het lijkt me echt wel leuk.

Thursday, February 24, 2005

paletnologia

Gisteren is dus mijn andere les begonnen, paletnologia. Het gaat over bandkeramiek en ik moet er een werkje over maken. Het is best wel tof, want we zitten maar met twee in de les. Dat is een vak voor de specialisten (master) en blijkbaar zijn er weinig mensen die dat interessant vinden (ik hoop niet dat het is omdat de prof enorm weinig punten geeft of zo).
Vandaag ben ik naar de bib geweest en ik heb dus kopies gemaakt van het boek dat ik voor het examen epigrafie moet leren.
Deze ochtend was er enorm veel lawaai op de peda want er werd een film opgenomen. Ik had nogal lang geslapen en toen ik beneden kwam, hadden ze juist gedaan met filmen. Nu ja, het is een Italiaanse film en natuurlijk ken ik geen enkele acteur, maar de andere meisjes waren precies wel opgewonden (toch te horen aan het gegiechel en de kreetjes die me wakker hadden gemaakt).
Ik hoop dat ik morgen kan schrijven dat ik een andere kamer heb. Ik heb een mooie gezien in het centrum van Venetie, maar de meisjes van het appartement beslissen wie het mag nemen, dus ik ben nog niet zeker dat ik het krijg. Anders wordt het vermoedelijk de kamer aan de Rialtobrug.
En ondertussen schijnt de zon hier alweer.

Monday, February 21, 2005

sneeuw

Het is ongelooflijk maar het sneeuwt hier. Terwijl het de vorige dagen constant koud maar zonnig was, sneeuwt het hier vrij veel en is er ook veel wind (ik voel me meer in Belgie op dit moment). Ik hoop dat het maar voor een dag is want ik wil veel bezoeken en als het zo koud is, is dat niet zo leuk.
Voor de rest heb ik niet veel nieuws. Ik ben heel blij dat ik nu en dan mailtjes van jullie krijg zodat ik weet hoe het er daar aan toe gaat.
BTW voor wie eens wilt afkomen: er staat al een examen vast voor mij en dat is op 6 april. Woensdag begint er nog een andere les en ik vermoed dat ik ook meteen ga weten wanneer het examen is. Ikzelf heb paasvakantie van 24 tot 30 maart.

Friday, February 18, 2005

kamer zoeken

Ik ben dus op zoek naar een nieuwe kamer en ben er gisteren dan ook twee gaan bekijken. De enen was bij een oude man en ik had er een eigen kamer en de rest deelde ik met die man. Hij was heel vriendelijk, zou koffie en eten maken voor mij als ik het nam en de prijs viel ook wel goed mee. Maar ja, dat was nu niet echt iets wat ik zocht, want wil liever ergens zitten tussen studenten. En hele dagen naar zijn verhalen over Venetie luisteren, zag ik ook niet zitten. 's Avonds ging ik naar een andere kamer kijken en daar was er een bed vrij een een doppia (tweepersoonskamer met een studente architect). Het was vrij groot en zag er allemaal wel leuk uit. De jongen die de kamer verhuurt wou nog iets gaan drinken en die viel zo tegen dat ik het niet ga nemen. Dus ja, ik blijf verder zoeken en hoop dat ik iets ga vinden. Blijkbaar vind je hier bijna nooit een enkele kamer, maar ik blijf zoeken.
Ik heb gisteren ook voor de eerste keer de was gedaan. Het is wel hatelijk dat je je naam op een lijst moet zetten en blijkbaar is de tijd die je krijgt juist genoeg om een wasmachine te doen. Dus nu moet ik vanavond nog de rest wassen.

Wednesday, February 16, 2005

gsm

Ik heb eigenlijk niet veel te vertellen. Ik ben deze morgen naar de les geweest (9u is echt geen uur vind ik) en het was al wat moeilijker te begrijpen omdat het over bepaalde termen ging.
Ik heb een nieuwe sim-kaart gekocht voor mijn gsm en vanaf nu heb ik dus een nieuw nummer, nl. +39 3470 819188.
Ik heb trouwens mijn punten al ontvangen van mijn examens en ik ben er overal door (voor wie het interesseert).
Wie trouwens een kaartje wilt krijgen van mij, mag zijn adres altijd eens mailen, want ik heb ze niet van iedereen.

Tuesday, February 15, 2005

Epigrafia

Ik ben de vorige keer nog iets 'belangrijks' vergeten te zeggen. Ik heb zaterdag mijn eerste spritz gedronken. Dat is 'het' alcoholisch drankje van venetie. Er zit onder andere witte wijn in en sodawater en je kan kiezen of het aperol of amaro is. Ik moet zeggen dat het niet zo fantastisch is zoals ze hier allemaal beweren. Het is precies meer gewoon limonade.
Gisteren heb ik dus mijn eerste les gehad: epigrafia e antichita romana. Ik was enorm blij dat ik ongeveer alles verstond (gelukkig heb ik alles kunnen opnemen zodat ik het nog eens kan beluisteren). Hier zijn het precies wel bijna allemaal meisjes die archeologie volgen. En de aula's zijn nog kleiner dan die van ons, het zijn gewoon lokalen met stoelen met zo'n klaptafeltje. Ik hoop dat ik gauw een paar mensen ga leren kennen in archeologie. Je kan namelijk zo moeilijk beginnen van: hey, ik ben een erasmusstudente en ben op zoek naar vriendjes.
Vandaag ben ik dus naar de politie gegaan (weeral) en het is eindelijk gelukt. Ik moest daarvoor wel de nachtsleutel vragen, om 6u opstaan, anderhalf uur in de koude staan wachten voor de politie en twee uur binnen staan wachten tot het mijn beurt was... Ik had gedacht dat het lang ging duren maar niet zo lang met als gevolg dat ik mijn tweede les epigrafie heb gemist.
Deze middag ben ik nog een andere erasmusstudente tegengekomen van Duitsland. Ze is hier nog maar sinds gisteren en we gaan straks nog wat rond wandelen.
Tot slot een rariteit in Venetie: bont is in. Het is ongelooflijk, maar er zijn hier echt veel mensen die bont dragen. Bij ons zijn dat alleen maar de oudere dames die wat sjiek willen zijn, maar hier dragen veel vrouwen dit. Naar het schijnt is dat tegenwoordig trendy, dus ja...

Monday, February 14, 2005

weekend

Aan mijn trip naar de politie heb ik gelukkig ook iets goed overgehouden. Toen ik terugkeerde ben ik namelijk twee franse erasmusmeisjes tegengekomen die ik de maandag al had ontmoet in het bureau van internationale relaties. We zijn beginnen praten en hebben gsm-nummers uitgewisseld. Ik heb dan ook al twee middagen met hen afgesproken. Ik ben echt content dat ik ze heb leren kennen, want anders moet ik zo alles alleen bezoeken.
Zaterdagochtend heb ik enkele kerken bezocht en 's middags ben ik met Claire en Elise naar een tentoonstelling van Carpaccio geweest (die trouwens gratis was voor archeologiestudenten). Toen we naar daar gingen, hebben we de staking gezien van de gondeliers. Dat was echt grappig om te zien, ze blokkeerden gewoon heel het Canal Grande... Zondagochtend ben ik naar de musea op het piazza San Marco geweest (waaronder het archeologisch museum, maar ze hebben bijna alleen maar sculpturen) en 's middags ben ik met de francaises gaan wandelen in Castello. Ik ben ook meegeweest naar hun appartement en als ik dat zie, denk ik dat ik mss toch eens ga kijken voor een andere kamer. Ze zitten echt wel op een groot appartement en ze hebben alles wat ze nodig hebben (wasmachine ed).
Je kan trouwens al enkele foto's zien op http://www.flickr.com/photos/nikaatje/, maar ik moet ze blijkbaar eerst kleiner maken, want de rest kan er niet meer bij.

politie

Ik moest hier dus naar de politie gaan voor een permesso di soggiorno. Dat bleek dus helemaal niet zo eenvoudig te zijn als ik dacht. Ik wou dat dus eerst woensdagmiddag doen, maar toen zag ik dat ik nog een bewijs nodig had van de peda zelf en op dat moment kon niemand dat geven. Uiteindelijk vertrek ik donderdagmiddag met de bus naar de politie (de buschauffeur was heel onvriendelijk). Ik kijk dus op mijn kaartje waar ik moet zijn en dat moest zogezegd bij het gebouw zijn waar er een hele rij vreemdelingen stonden te wachten. Ik begin aan te schuiven en merk dat iedereen met eten naar buiten komt en vraag dus aan iemand of iedereen staat te wachten voor het ufficio straniera. Volgens die vrouw dus van wel, maar de donderdag is er altijd iemand van een caritas en als je geen werk hebt krijg je dus eten (ze heeft me zeker honderd keer gezegd dat ik moest zeggen dat ik werk zocht als ik binnen mocht gaan en dat ik dan eten kreeg). Ik sta daar te wachten en op het moment dat ik naar binnen mag, merk ik dat er iets niet klopt, want ik zag nergens agenten. Ik vraag dus waar ik moet zijn en toen bleek dat ik wat verderop moest zijn, natuurlijk het deel dat niet meer op de kaart stond (terwijl dat een specialen was om te tonen waar de politie was...) Toen ik daar toekwam bleek dus dat die dienst al gesloten was en zeiden ze me dat ik de volgende morgen moest terugkomen. Ikke dus de volgende dag terug, kom ik daar toe en zeggen ze me dat die dienst gesloten is. Ik natuurlijk van mijn neus maken dat ze de dag ervoor hadden gezegd dat ik nu moest komen en dat het weer gesloten was. Nu blijkt dus dat ik daar voor 8.30u naartoe moet gaan en dat die dienst om 8.30u sluit. Dus nu ga ik dat morgen nog eens proberen, ook al zal ik dan heel vroeg moeten opstaan. De bureaucratie, che casino.

Wednesday, February 09, 2005

Carnaval

Dit is voor het moment precies bijna de enige manier om contact te houden, want msn kan ik hier niet downloaden. (ik hoop dat dat wel lukt bij faculteit archeologie) Eigenlijk heb ik niet veel nieuws te vertellen. Ik kan hier blijkbaar geen italiaanse les volgen (tenzij pas vanaf 16 april), dus ik zal het wat op mijn eigen moeten leren.
Ik ben dus gisterenavond met een paar meisjes van de peda naar het carnaval geweest. Ik denk dat die laatste avond van het carnaval niet veel verschilt van hier, maw veel drinken. Het was best gezellig en gelukkig kennen de meesten ook wat engels in het geval ik het echt niet begreep.
Bye

Tuesday, February 08, 2005

aangekomen

Eindelijk heb ik een computer gevonden en ik heb dus drie kwartier om te vertellen over mijn eerste dagen. (ik vervloek even qwerty-compus) Ik zit dus in Domus Civica (S. Rocco 3082, 30125 Venezia), een soort meisjespeda. Ik zit met nog een meisje op de kamer, maar ze gaat waarschijnlijk binnenkort naar een andere kamer. Echt mooi is het niet en de muren zijn nogal kaal, maar iedereen zegt vriendelijk goeiendag.
Ondertussen ben ik al naar het carnaval geweest, maar voor de rest heb ik nog niet zoveel gezien van Venetie omdat ik nog vanalles moet regelen. Vandaag ben ik bij het departiment van archeologie geweest en ik voelde me al meteen thuis. Er was net een seminarie bezig over keramiek tekenen, net zoals bij ons practicum. De prof die me uitleg gaf was heel vriendelijk. Nu hopen dat ik volgende week weet wanneer en waar ik les heb.
Ik ga eens stoppen want ik mag hier niet lang op en ik moet ook nog naar CLI om te zien of ik italiaanse les kan volgen (volgens de italianen is mijn italiaans heel goed, dus guupje, die lessen daar helpen) Ik hoop dat ik de volgende keer wat fotootjes op de site kan zetten en wat langer kan blijven.
Ciao